“Er zal moeten geteld en gerekend worden”

Guido van den Wyngaert (Groen)

HEIST-OP-DEN-BERG

Met negen opkomende partijen behoort Heist-op-den-Berg tot de top tien van gemeenten met de meeste partijen. De gemeente heeft 40.521 inwoners, waarvan er 32.683 op 14 oktober naar de verkiezingen trekken. In totaal zullen er 25 raadsleden verkozen worden en zal de beslissing vallen wie de komende zes jaar burgemeester wordt.

Gemeentehuis Heist-op-den-Berg

Huidig burgemeester Luc Vleugels (CD&V) is opnieuw in de running voor de burgemeesterspost en is volop bezig met zijn campagne. Dit werd al duidelijk toen hij in september een boek op de markt bracht met de titel “Het platteland met pit. Het hele verhaal.” Hierin probeert hij de logica achter recente beleidsbeslissingen voor te stellen.

CD&V is al meer dan vijftig jaar de grootste partij en leverde al die tijd de burgemeester. De recentelijke groei van N-VA kan het de partij wel moeilijker maken. Of er een nieuwe coalitie tussen beide partijen kan ontstaan, is volgens Guido van den Wyngaert (Groen) nog maar de vraag. “De slechte ervaringen in het verleden, rond de afgesproken wissel in het schepencollege, maken deze coalitie niet voor de hand liggend”, zo schrijft hij. Het is afwachten op de verkiezingsuitslagen om een beter beeld te krijgen op de mogelijke coalities.

Het centrale thema van deze verkiezingen is veiligheid, hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan betere fietspaden. De meeste partijen proberen een zo breed mogelijk publiek aan te spreken door met uiteenlopende kandidaten zo veel mogelijk werkpunten aan te kaarten.

Cultuurcentrum drie keer duurder dan geraamd

Nu het cultuurcentrum er staat, is het duidelijk dat de kosten drie keer zo hoog zijn als vooraf geschat. Met start van de bouw aan een nieuwe sporthal vragen een aantal partijen zich af of het geld wel goed gespendeerd wordt.

De partij E.T.A. (één tegen allen) vestigt de meeste aandacht op dit probleem. De leden hebben hun bedenkingen bij de grote uitgaven aan het nieuwe cultuurcentrum en het gebrek aan nieuwe fietspaden en parking in de gemeente.

CD&V staat volledig achter de projecten en wil hiermee Heist-op-den-Berg op de kaart zetten. “In Heist ligt de schuldgraad onder het gemiddelde van Vlaanderen en de schuld werd de voorbije jaren nog verder afgebouwd!”, zo weerlegt CD&V de geruchten over de krater die het nieuwe cultuurcentrum in het gemeentebudget zou hebben geslagen.

David Geerts (SP.A) bevestigt de informatie van CD&V, maar wijst er op dat dit over leningen gaat: “De leninglast is afgebouwd, dat klopt. Er is nu een andere manier van financieren. Vroeger was er een gewone dienst (voor dagelijkse uitgaven) en een buitengewone dienst (voor investeringen, zoals een renovatie). Nu gaat dit via de Publiek-Private Samenwerking (PPS), waarbij er samengewerkt wordt tussen de publieke en de private sector en er een beschikbaarheidsvergoeding wordt betaald aan de private sector door de gemeente.”

Lijstvulling

In Heist-op-den-Berg mag elke partij 35 kandidaten op zijn lijst zetten. Een goed gevulde lijst staat natuurlijk mooier. De partijen waren tot enkele weken voor de verkiezingen nog druk op zoek naar Heistenaars die hun partijvisie delen en bereid waren op te komen.

Slechts enkele partijen hebben geen 35 kandidaten. Vlaams Belang bijvoorbeeld blijft met twaalf kandidaten over, nadat een deel van haar aanhangers naar N-VA overstapten. Groen, met lijsttrekker Marlies Lejuste, heeft dertien kandidaten en PVDA+, een rode partij met lijsttrekker Bert De Ryck, heeft er tien.

Groot-Heist Anders is een lokale partij waar Ivo Pauwels, beter bekend als ‘Nonkel Jef’ van de gelijknamige Vlaamse TV-reeks, bovenaan de lijst prijkt. Ook de jongste kandidate van heel Heist-op-den-Berg staat op deze lijst. Maar wanneer we deze 18-jarige contacteren, blijkt haar kandidaatstelling “enkel om iemand een plezier te doen en de lijst te vullen”, zo schrijft de studente.

De oudste kandidaat in Heist-op-den-Berg, Mon De Belder (SP.A), beaamt dat ook vroeger mensen als kandidaat gevraagd werden om een volledige lijst te hebben. “Het helpt natuurlijk om meer stemmen te halen als je een volledige lijst hebt en er mensen uit het verenigingsleven in je partij zitten”, zo zegt Mon De Belder. “Maar,” zegt David Geerts, lijsttrekker van SP.A, “vaak blijken deze mensen na verloop van tijd wel geëngageerd in de campagne en de partij”.

Heist leeft: de mening van de Heistenaars

“Het platteland met pit in de kern”, zo luidt de Heistse slogan tegenwoordig, maar hebben de Heistenaars wel zo veel pit als de burgemeester wil doen geloven?

Sommige inwoners van Heist-op-den-Berg vinden het welletjes geweest met al meer dan vijftig jaar dezelfde partij aan de macht. “Ik vind het geen goede zaak voor de gemeente, ik voel me niet goed bij dit bestuur”, vertelt een inwoner van Heist-centrum. Anderen zeggen nog niet stilgestaan te hebben bij het idee van meer dan vijftig jaar eenzelfde partij aan de macht te hebben.

Bergstraat, de winkelstraat van de gemeente.

De kiezers voelen zich machteloos bij het stemmen. “Ik hoor dat alle postjes al op voorhand zijn verdeeld onder de grote partijen. Wat voor zin heeft het dat we nog gaan stemmen?”, aldus een inwoonster van de deelgemeente Hallaar.

Wel blijken vele ondervraagden hun stemgedrag nog weinig te veranderen tijdens de verkiezingscampagne. “De keuze voor de partij ligt bij mij al vooraf vast op basis van de algemene ideeën van die partij”, zo luidt het. Het opkomen van een kennis of familielid zou weinig of geen effect hebben op hun keuze, aldus de ondervraagde Heistenaars.

Wat ze graag zien veranderen in Heist-op-den-Berg is vooral de verkeersveiligheid, zo is onder andere de Bergstraat, de winkelstraat van de gemeente, nog steeds een tweerichtingsstraat. Dit is gevaarlijk voor fietsers.

Tekst en fotografie: Jessica Jacobs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s