Coalitie zet N-VA in oppositie

Heist-op-den-Berg

CD&V, SP.A en Open VLD maakten de avond van 14 oktober nog hun coalitie bekend. Hierdoor belandt N-VA, de tweede grootste partij in Heist-op-den-Berg, in de oppositie.

CD&V, SP.A en Open VLD in coalitie met 21 zetels.

De beslissing over een coalitie tussen CD&V, SP.A en Open VLD is op de verkiezingsdag zelf nog beklonken, Zondag hebben we elkaar zeer snel gevonden en een billijke verdeling onderhandeld. Het voordeel is dat we elkaar reeds lang kennen en weten wat we aan elkaar hebben”, zo zegt coalitiepartner David Geerts (SP.A). De keuze voor deze coalitie is wat zijn partij betreft gebaseerd “op basis van vertrouwen in mensen.”

CD&V (29,5%) heeft met 2,5% een lichte voorsprong op de tweede grootste partij, N-VA (27%).  Met de coalitie tussen CD&V, SP.A en Open VLD is een meerderheid van 21 zetels (van de 35) gevormd. Waardoor N-VA, de grote winnaar van deze verkiezingen, met 11 zetels toch nog in de oppositie terecht komt.

De kleinste partijen, Groen, Groot-Heist Anders en PVDA+ grijpen naast een gemeenteraadszetel. E.T.A. (Eén Tegen Allen) weet wel één zetel te bemachtigen, die ingevuld zal worden door lijsttrekker Jan Baestaens. Ook Vlaams Belang kan, ondanks het verlies van de helft van haar stemmen, nog 2 zetels behouden.

Burgemeester herverkozen

Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) krijgt 3.678 voorkeursstemmen.

Dat huidig burgemeester Luc Vleugels (CD&V) met 3.678 voorkeursstemmen zijn werk zal verderzetten, heeft hij nog op zondagavond bekend gemaakt. Hoe de drie partijprogramma’s samengebracht en hoe de schepenambten verdeeld zullen worden, wordt in de dagen na de coalitievorming besproken.

“Een aantal grote projecten die gestart zijn in de vorige legislatuur dienen verder afgewerkt te worden. Zo is er de sporthal, de uitvoering van de Rondweg en de start aan de bouw van een nieuw zwembad”, zegt David Geerts. “Ook heeft iedereen in zijn verkiezingsprogramma aandacht geschonken aan een beter onderhoud van wegen en het realiseren van nieuwe fietspaden.”

De oppositie

Reactie op de coalitie blijft niet uit: “Helaas hokken de verliezers samen tegen verandering”, zegt Inge Van Esbroeck (N-VA) “Dit is natuurlijk jammer voor de kiezers die voor N-VA gekozen hebben en nu in de kou blijven staan, maar we blijven niet bij de pakken zitten en gaan voor een krachtige oppositie.”

“Helaas hokken de verliezers samen tegen verandering”, Inge Van Esbroeck (N-VA). (foto Nick Boeckxstaens)

Dat het hier gaat om een voorakkoord, daar twijfelt ze niet aan: “Persoonlijk vind ik het uitermate jammer dat de stem van de kiezer werd teniet gedaan door het feit dat er reeds een voorakkoord was.”

Inge Van Esbroek heeft de gemeenteraad net niet gehaald, maar is wel tweede opvolger. “Ik ben zeer tevreden met de 350 stemmen die ik heb gekregen. Het heeft me zelfs ontroerd: zo veel mensen die mij hun stem waardig vinden.” Hiermee heeft ze de smaak van de politiek te pakken. “Ik ga zeker nog actief deelnemen aan politiek. Misschien bestaat zelfs de kans dat ik nog kan zetelen in de gemeenteraad, wie weet. Ook ga ik nog meewerken aan de toekomst van Jong N-VA Heist-op-den-Berg.”

Mon De Belder was blij dat SP.A zal deelnemen in het bestuur van Heist-op-den-Berg.

Oudste verkozene gemeenteraad overleden

Met 415 voorkeursstemmen kreeg lijstduwer Mon De Belder (SP.A) een van de vier partijzetels toegewezen. Hij was zeer blij toen op 14 oktober bekend werd dat SP.A voor het eerst in 42 jaar in het bestuur van Heist-op-den-Berg zou zitten. Ruim een week later, op maandagnacht rond 3.30 uur, overleed hij echter in het Heilig Hartziekenhuis te Lier. Theoretisch gezien zal de eerste opvolger op de lijst, Stefan Vanbesien, zijn zetel overnemen.

Tekst: Jessica Jacobs
Foto Inge Van Esbroeck: Nick Boeckxstaens
Foto Mon De Belder: Jessica Jacobs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s