Erfgoed ook op begraafplaatsen

Kunsthistorica Tamara Ingels zal nu zondag een funeraire wandeling in Booischot gidsen.

In Heist-op-den-Berg loopt momenteel een project rond funerair erfgoed. Hierbij worden de elf operationele begraafplaatsen geïnventariseerd. Alle graven met artistieke, geschiedkundige of volkskundige waarde kunnen zo beschermd worden.

Door het Vlaams decreet van Begraafplaatsen en Lijkbezorging van 2004 is elke gemeente genoodzaakt om waardevol funerair erfgoed te inventariseren”, zegt Dr. Tamara Ingels, coördinator van het inventarisatieproject. Samen met erfgoedconsulent Patrick Van den Nieuwenhof werkt Tamara sinds mei dit jaar aan het vooronderzoek dat de inventarisering van de begraafplaatsen voorafgaat.

Dankzij het vooronderzoek hebben we al een eerste idee welke graven in aanmerking kunnen komen en met welke problematiek bepaalde begraafplaatsen te kampen hebben”, zegt Ingels. Er is veel informatie verzameld over de geschiedenis van de begraafplaatsen, dit onderzoek wordt nog verdergezet. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met verschillende gemeentelijke diensten, zoals het archief, de technische dienst en de bevolkingsdienst.

Ook het kerkhof in Heist-centrum wordt geïnventariseerd.

De begraafplaatsen in Booischot, Hallaar en Grootlo zullen als eerste geïnventariseerd worden. Dit zou duren tot eind december. Nadien komen de andere begraafplaatsen aan bod. “Hoe dit verder zal verlopen, zullen we nog bespreken met het nieuwe gemeentebestuur dat in januari van start gaat.”, zegt Tamara Ingels.

Het is niet de bedoeling alle graven te inventariseren en te beschermen, maar wel om de meest waardevolle te weerhouden. Deze waardebepaling gebeurt aan de hand van verschillende maatstaven, waaronder bijvoorbeeld artistieke of geschiedkundige kenmerken. Maar ook de volkskundige, architecturale en documentaire waarde is van belang.” Het is net hieraan dat ook lokale informanten en vrijwilligers hun inbreng kunnen geven.

Funeraire wandeling

De vrijwilligers zijn vitaal voor het welslagen van dit project”, zegt Tamara Ingels. “Zij kunnen het best het belang van lokale personen of graven inschatten.” Dit is de reden dat er een eerste funeraire wandeling zal plaatsvinden. “Met deze wandeling hopen we het project meer maatschappelijke draagkracht te geven en eventueel nieuwe verhalen over bepaalde graven op te vangen van deelnemers.”

“Er is zeer veel symboliek te vinden op begraafplaatsen”

Dat een begraafplaats ook een zeer boeiende plek kan zijn, dat is wat men met deze wandeling wil aantonen. “Er is zeer veel symboliek te vinden op begraafplaatsen, daarbij is het erfgoed dat er te vinden is van een zeer brede periode.” De eerste wandeling zal plaatsvinden in Booischot, mogelijk volgen er hierna ook in andere deelgemeenten. “Tijdens de wandeling krijgen deelnemers meer uitleg over de historiek van de begraafplaats, de personen die er begraven liggen, en de symboliek die op graven terug te vinden is.”

Deze eerste funeraire wandeling zal plaatsvinden op zondag 4 november onder begeleiding van kunsthistorica Dr. Tamara Ingels. Het vertrek is gepland om 14u aan de toegangspoort van de gemeentelijke begraafplaats van Booischot (Westmeerbeeksteenweg). Inschrijven is mogelijk via het archief van Heist-op-den-Berg (archief.heist@bibliotheek.be) en op het nummer 015/758686.

Tekst en foto’s: Jessica Jacobs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s