“Steeds meer immigranten in de groep van steunvragers”

CINDY PUTSEYS

“Als OCMW geven wij dezelfde steun aan immigranten als aan mensen met de Belgische nationaliteit”, zegt Cindy Putseys, maatschappelijk werker in het OCMW van Leuven. Onder deze immigranten worden mensen verstaan met een andere nationaliteit, maar wel met de juiste verblijfsdocumenten op zak.

Cindy Putseys – “Als OCMW geven wij dezelfde steun aan immigranten als aan mensen met de Belgische nationaliteit.”

“Voor mensen zonder verblijfsvergunning kunnen wij enkel de dringende medische kosten dekken.” Voor wie beschikt over verblijfsdocumenten, zijn de mogelijkheden uitgebreider. “Het OCMW van Leuven biedt lessen Nederlands aan voor wie niet terecht kan in het reguliere circuit. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden om Nederlands te leren in Leuven, maar er is ook veel vraag naar die lessen. Kennis van het Nederlands bevordert het zoeken naar werk, wat één van de voorwaarden is om steun te krijgen. Daarom worden er door het team tewerkstelling Nederlandse taallessen georganiseerd.”, legt de maatschappelijk werker uit.

Europeanen, die naar België gekomen zijn om te werken, hebben onlangs te maken gehad met een verstrenging van de wetgeving. “De geldende wetgeving is al regelmatig veranderd”, zegt mevrouw Putseys. “Als Europeanen naar België komen om te werken, maar geen werk vinden, hebben zij de eerste drie maanden geen recht op hulp van het OCMW. Als zij dus gebruik willen maken van het recht op leefloon, lopen zij het risico hun verblijfsdocumenten te verliezen.” legt ze verder uit. “Als OCMW zijn wij er voor iedereen die steun nodig heeft, maar immigranten vormen wel een steeds grotere groep van die steunvragers.” besluit mevrouw Putseys.

Meer over dit onderwerp verschijnt binnenkort in een breder onderzoek naar immigratie.

Tekst en foto: Jessica Jacobs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s