“Jandergrouwnd”

Het Russische verleden leeft voort in de Belgische kringloopwinkel.

Aanvankelijk was de titel van dit theaterstuk van De Warme Winkel in samenwerking met de toneelgroep OostpoolUnderground”. Uiteindelijk is er echter gekozen voor een fonetisch geschreven Russische versie van deze titel, “Jandergrouwnd”.

De Warme Winkel brengt de Sovjet-Russische underground naar plaatselijke kringloopwinkels.

Het verhaal speelt zich af in de Sovjet-Unie vanaf het jaar ’56. Onderwerp van het verhaal zijn Russische kunstenaars van die tijd die door censuur hun werk ondergronds moeten verderzetten. Hierbij is er aan Russische wodka geen tekort. Om de juiste sfeer hiervoor te creëren, is er gekozen voor de ‘chaotische’ setting van een kringloopwinkel. De voorstelling wordt enkel gespeeld in plaatselijke kringloopwinkels. Ter plaatse stellen de acteurs hun outfit samen. Ook attributen voor hun show vinden ze in de kringloopwinkel zelf.

Jouw leven zal pas later worden toegevoegd aan deze tijd”, dat is een van de conclusies waartoe de acteurs komen na lang discussiëren over vrijheid. Niet alleen de betekenis van vrijheid staat in vraag, maar ook het verschil tussen communisme en democratie, dat misschien toch niet zo groot is. Dat vele Russische schrijvers pas later deel konden uitmaken van hun tijd, dat is waar heel de voorstelling om draait. Prachtige vertolkingen van Russische getuigen uit de “underground” bewijzen niet alleen hun mooie acteertalent, maar ook dat er onderzoek aan de voorstelling vooraf is gegaan.

“Vrijheid tot zinloosheid”, dat is wat we volgens een van de personages missen in onze maatschappij. Nog kritischer zijn ze zelfs voor de Russische vroegere en hedendaagse samenleving. Dit werk is grensoverschrijdend, maar toch ook mooi onderbouwd. Enerzijds worden situaties in het belachelijke getrokken, anderzijds wordt er nagedacht over zware thema’s. Als je van dit stuk wil genieten, mag je echter niet terugschrikken van wat bloot. Het omkleden van de acteurs gebeurt allemaal op de set. Soms lopen ze halfnaakt hun rol te spelen, of wordt er een edel lichaamsdeel ontbloot.

De setting zorgt voor een nabijheid tussen acteurs en toeschouwers. Er wordt gespeeld met de ruimte door afwisselend lichten in het donker te laten opflitsen bij een bepaalde gebeurtenis. Daarnaast wordt met behulp van een camera en projectie gebruik gemaakt van verschillende settings die verder weg in het gebouw gelegen zijn, maar nog steeds in het zicht van de kijker blijven. Geloof echter niet de ondertitels die ze bij Brezjnevs filmpje zetten, in werkelijkheid zijn het zijn nieuwjaarswensen aan de Sovjetburgers. Toevoeging van originele elementen, zoals knallende Russische muziek, matroesjka’s en bontjassen, maken het geheel af.

Wie nog wil gaan kijken moet er snel bij zijn, er zijn nog plaatsen voor de voorstelling morgenavond, zaterdag 24 november, in het Spit (de kringloopwinkel van Leuven). Daarna spelen ze in Nederland.

http://www.dewarmewinkel.nl


Tekst: Jessica Jacobs

Advertenties

Een gedachte over ““Jandergrouwnd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s