Jeroen Vander Ven als zoon van Peter de Grote in ‘Aleksej’

Het Paleis brengt het verhaal van Peter de Grote en zijn zoon Aleksej in theatervorm. Jong talent Jeroen Vander Ven speelt  Aleksej. Frans Van der Aa, gekend van verschillende televisieprogramma’s, is op het podium te zien als  Peter de Grote. 

de slag bij dobor / HETPALEIS

Gevestigde waarden en jong talent spelen samen in de uitvoering van Frank Adams ‘Aleksej’.

Een Russische sfeer wordt gecreëerd met clichés als wodka en bontjassen, maar de nadruk ligt op het universele en tijdloze verhaal dat er achter de vader-zoon relatie schuilt. Met zijn tekst voor dit stuk won schrijver Frank Adam in 2010 de Prijs Letterkunde voor Dramatisch kunst van de Provincie West-Vlaanderen.

Naar filosofisch getinte uitspraken moet je niet lang zoeken. Met “Jij zegt niets meer want jij bent niets meer(, jij bent onterfd)” is meteen de link gelegd met Descartes. Wie oor voor woord heeft, kan snoepen van de tekst en pikt zonder twijfel heel wat leuke quotes op. De spanning tussen een vader die de macht heeft en een zoon die smacht naar vaderliefde is zeer voelbaar.

  • Ik ben nu eenmaal meer dan je vader alleen”, zegt Peter tegen zijn zoon.
  • Of minder?”, mompelt die achterna.

Memorabel

de slag bij dobor / HETPALEIS

Een lied voor kleine Peter.

Een mooi moment in het stuk is zonder twijfel wanneer iedereen zich achter de koets van kleine Peter, ook een zoon van Peter de Grote, schaart en een lied voor hem zingt. De klank van al die stemmen samen zet emotie in beweging, kippenvel gegarandeerd.

Lode Vercampt brengt een aangename cellobegeleiding, maar zet daarnaast ook een geweldig vertolking van Graaf Schönborn neer die iedereen in de zaal aan het lachen brengt.

16+

de slag bij dobor / HETPALEIS

Aleksej houdt van wodka, maar hij houdt het proper.

Hoewel een deel van de mannen in de loop van de voorstelling wel een hemd of een broek verliest, blijven bij hoofpersonage Aleksej de meeste kledingstukken aan. Zijn bevallige geliefde Afrosinja komt daarentegen met een mini-stripact op de proppen, een actie die mooi ingeduffeld zit in een woede-uitbarsting. Dit zou samen met de seksistische opmerkingen die iedereen aan het lachen brengen een verklaring kunnen geven voor het 16+ label van de voorstelling. Hoewel dit waarschijnlijk toch eerder toe te schrijven is aan de moeilijkheid van het verhaal. Laat dus uw kinderen thuis en geniet nog van een van de voorstellingen tussen 2 en 30 maart 2013.

Gespot

IMG_0574

Guido en zijn schoonzus Christiane genieten van hun culturele avond. “Het is sterk theater, zowel het decor, de acteer prestaties als het vader-zoon contrast zijn sterk gebracht. Ik heb zelf nog geschiedenis onderwezen en hoewel niet alles 100% historisch correct is, vind ik het wel leuk om de historische link te kunnen leggen.”

IMG_0579

Voor Jarich geeft deze avond niet enkel een gelegenheid om tijd met zijn moeder door te brengen, maar ook om zijn schoolopdracht uit te voeren. “Ik moest voor school een culturele voorstelling uitkiezen en heb aan de hand van wat ik erover gelezen heb voor Aleksej gekozen”, zegt Jarich. Zijn moeder is tevreden met zijn keuze: “Het begin van de voorstelling had te veel stiltes, maar na verloop van tijd kwam er toch meer drive in. Ik zou het zeker wel aan anderen aanraden,  maar niet fans van bijvoorbeeld het Echt Antwaarps Theater.”

Tekst: Jessica Jacobs

Foto’s voorstelling: Kurt Van der Elst

Foto’s toeschouwers: Jessica Jacobs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s