Rammende busschauffeur

In het artikel “Rammende Rus remt voor niemand“, dat terug te vinden is op de website van De Standaard, vertelt Bart Van Belle het verhaal van Aleksej Volkov. Aleksej is een buschauffeur uit Zelenograd, nabij Moskou. Hij ramt auto’s die hem de pas afsnijden en zet dit op film. Al te vaak moest hij uitwijken voor auto’s die plots voor zijn bus kwamen rijden. Daarom bedacht hij dit plan om komaf te maken met deze vervelende chauffeurs.

Volkov, afgeleid van wolf (volk), is duidelijk een pseudoniem. De buschauffeur komt in de Russischtalige media niet voor onder deze naam, wel in Westerse media.  In Gorod wordt wel verwezen naar het feit dat buitenlanders zo vrij zijn geweest hem Volkov te noemen naar aanleiding van zijn bijnaam op de sociale media. Op youtube bijvoorbeeld publiceert Aleksej onder de naam Volkosob, wat zoveel betekent als wolfmens.

Een volledige naam van de buschauffeur is niet ver te zoeken. In het originele persbericht (‘Infoportaal van Zelenograd‘) schreef Pavel Choekaev op 22 februari zijn interview met Aleksej Vasil’evich Korneev uit.

http://www.youtube.com/watch?v=0Tbd3F3QVqY&list=UUaYbgmgBXbBuwcc7q0u5sEg&index=5

Het verhaal gaat als volgt: In 2007 plaatste Aleksej een camera vooraan in zijn busje, waardoor voortaan alles geregistreerd werd wat er voor zijn wagen gebeurde. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen bijna honderd accidenten gemaakt. Hij heeft dus geen honderd ongevallen veroorzaakt in enkele maanden tijd, zoals in het artikel van De Standaard verscheen. Maar bijna honderd in de laatste zes jaar. Dankzij het beeldmateriaal werd hij telkens vrijgesproken van alle schuld.

Bekendheid tot buiten Europa

Russen zijn ondertussen onder de indruk van de aandacht die deze buschauffeur in Europa krijgt, zo is te lezen op twitter. Ze verwijzen hierbij naar de site auto.newsru.com.

Bij NBC news wordt de man geïdentificeerd als Aleksej Volkov en verwezen naar de site red hot russia. Op red hot Russia staat een interview met Aleksej, anders dan het oorspronkelijke interview, uitgeschreven in het Engels. Vermoedelijk is hierdoor het verdere misverstand ontstaan dat het om ene Aleksej Volkov, dat verschilt van zowel Aleksej zijn echte naam, Korneev, als zijn pseudoniem Volkosob. Ook wordt hier overdreven in het aantal ongelukken die hij veroorzaakt heeft: “Meer dan honderd!”

In mail online heeft Aleksej, net zoals in andere Engelstalige artikels, de bijnaam ‘The Punisher’ gekregen. Hierin wordt ook gezegd dat hij al meer dan honderd accidenten heeft veroorzaakt, wat meer is dan in het oorspronkelijke artikel gezegd wordt. Vermoedelijk werd in veel gelijkaardige Engelstalige artikels de informatie van NBC overgenomen. Waardoor ze uiteindelijk ook zo in het Nederlands verschenen is.

Verzinsels

In de betrouwbare Russische media, zoals Kommersant en Ria Novosti is geen informatie terug te vinden over dit verhaal en deze ‘rammende Rus’. “Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit verhaal klopt, het is weinig waarschijnlijk dat de werkgevers van de buschauffeurs dit zouden dulden. Ikzelf heb niets over hem vernomen”, aldus een Moskouse journalist.

Ontslag

Nog geen maand na het eerste interview met Aleksej is het nieuws over zijn actie wereldwijd verspreid geraakt. In het aanvankelijke interview vertelde hij nog dat het zijn werkgever niet kon schelen dat hij deze ongelukken veroorzaakte zolang hij niet in fout was. Op 13 maart laat hij echter in de Komsomolskaya Pravda weten dat zijn werkgever “Mosgortrans” hem heeft ontslagen.

https://twitter.com/NastyaPushkar1/status/311861203251101696

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s