5 manieren om Russisch te leren

Russisch leren vraagt veel inspanning van elke Vlaming, zeker zonder Russischtalige familieleden. Het cyrillisch alfabet is de eerste drempel. Dan zijn er nog de grammaticale eigenheden van de taal. Toch zijn er heel wat manieren om met een beetje doorzettingsvermogen de Russische taal meester te worden.

1. Zelfstudie

Als je Russisch wil leren, begin je het best eerst bij het alfabet. Wanneer je woorden al kan lezen en op die manier soms ook een betekenis van bepaalde woorden kan achterhalen, ben je al aan het begin van het leerproces.

Hierna ga je verder met spreek- en schrijfoefeningen om de woordenschat en grammatica in te studeren. Hiervoor is de cursus van ‘Assimil‘ geschikt, met luisterfragmenten en een bijhorend werkboekje. Zo leer je geleidelijk aan in verschillende situaties je plan trekken in het Russisch. Een ander populair leer- en werkboek met luisterfragmenten is ‘Paspoort voor Rusland‘.

+ eigen tempo

– geen professionele begeleiding

2. Avondschool

Heel wat avondscholen (CLT LeuvenCVO MechelenCVO AalstHet Perspectief Gent, …) bieden het Russisch aan. Meestal duurt deze opleiding ongeveer zeven jaar. Het is dus een lang proces, maar wel onder begeleiding en mits doorzettingsvermogen met goede resultaten. Op het einde van de opleiding ben je in staat om op reis in Rusland je plan te trekken in het Russisch.

+ professionele begeleiding

– lange termijn

3. Universiteit

Aan een universiteit krijg je een intensieve cursus met een combinatie van veel zelfstudie en begeleiding in spreken en grammatica. Een bacheloropleiding duurt drie jaar en tijdens een extra jaar in een master is er de mogelijkheid de moeilijkheden van de taal nog verder te ontleden.

In Vlaanderen kan je hiervoor terecht aan de KU Leuven en de UGent. Tot en met dit schooljaar ging dat ook nog aan de Universiteit van Antwerpen, maar de vakgroep Russisch zal daar na dit schooljaar niet meer bestaan, zo zegt het hoofd van de vakgroep Russisch aan de UA.

+ korte termijn

– intensief

4. Zomercursus

Een zomercursus is ideaal om in Rusland zelf de taal te leren. Je wordt ondergedompeld in de cultuur en komt in contact met mensen die Russisch als moedertaal hebben. Meestal duurt een zomercursus vier weken. Het is intensief en zorgt voor veel taalvaardigheid op korte termijn.

Voor studenten onder de 25 jaar heeft de Vlaamse overheid heel wat beurzen, wat het financieel haalbaar maakt.

+ snel resultaten

– intensief

5. Uitwisselingsproject

Bij een uitwisselingsproject blijf je gedurende een lange periode in Rusland. Dit kan een Erasmus Mundus of een gewone uitwisseling zijn van een paar maanden of zelfs een volledig schooljaar. Hiervoor moet je wel ingeschreven zijn aan een Belgische hoger onderwijsinstelling. Een andere optie is jezelf inschrijven aan een Russische school.

Je wordt volledig ondergedompeld in de Russische cultuur en de kans is groot dat je heel wat Russische contacten legt tijdens je verblijf. Het is zowel intellectueel als emotioneel een intensieve ervaring, maar op het vlak van taalvaardigheid werpt het wel altijd zijn vruchten af. Je zal merken dat je na verloop van tijd jezelf in heel wat dagelijkse taalsituaties zonder moeite kan uitdrukken.

+ goede beheersing van de taal

– intensief en grote toewijding nodig

Tekst en foto: Jessica Jacobs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s