Aan alle machthebbers van de wereld: ga in Sotsji een pint drinken met Poetin

De Winterspelen zijn in volle gang. Dat merk je wanneer je in je luie zetel zit en langs de verschillende tv-kanalen zapt of een krant openslaat. Maar hoe kan je de Spelen beter beleven dan er zelf bij zijn? Ik kneep er een weekend tussen uit om persoonlijk de hotelkamers en nieuwe infrastructuur in het voor mij niet onbekende Sotsji te inspecteren.

Wat we op dit moment in Sotsji zien, is meer dan machtsvertoning. Het is een warm onthaal voor het Westen en de rest van de wereld. In enkele jaren tijd is de hele badstad Sotsji onder handen genomen en rees er uit het niets een Olympisch park op. De Russische overheid stelde alles in het werk om een vlot transport te regelen tussen Sotsji en de twee Olympische clusters: één in de bergen en één aan de kust in Adler. In de aanloop naar de Spelen kregen we foto’s te zien van onafgewerkte toilethokjes, puinhopen en een in de steek gelaten Kaukasische bevolking. Een laatste terreuraanslag in Volgograd gaf voor sommigen de doorslag om toch maar thuis te blijven. Als ze dat al niet deden omwille van de anti-homopropagandawet die Poetin vorig jaar goedkeurde. Maar laat ons eerlijk zijn, hoeveel landen hebben het recht om een verwijtende vinger op te steken?

Vrijwilliger SotsjiVrijwilligers zijn in opperbeste stemming. En ook de vele Russische toeschouwers lopen er goedgeluimd bij in het Olympische park. Een absoluut unicum! Het mag dan wel een cliché zijn dat Russen nors zijn. Maar zolang ze je niet kennen, zijn ze dat meestal ook. De gastvrijheid en openheid in Sotsji zijn een verademing voor elke Westerling die wel eens naar Rusland reist.
Je weg vinden in Sotsji kan zowel in het Russisch als het Engels. Zelfs in Moskou zijn ze daar nog niet in geslaagd. Probeer in Moskou maar eens van de metro de uitgang naar het Paveletskij-station te vinden. Er passeren veel reizigers, want vanuit dit station rijden de treinen naar de internationale luchthaven Domodedovo. Maar de aanduiding naar de uitgang staat enkel in het cyrillisch. Met Sotsji heeft Rusland zichzelf de kans gegeven om praktisch van nul te beginnen. De tijd bleek te kort om alles af te werken, correct. Ongetwijfeld waren sommige hotels nog niet klaar voor de vele bezoekers. Maar wat ik als Ruslandkenner tijdens het eerste weekend van de Spelen in Sotsji aantrof, heeft me met stomheid geslagen. Mijn hotel had een perfecte ligging in het centrum van Sotsji, voor een acceptabele prijs en voldoende comfort. Nooit heb ik in Rusland zoveel warmte en organisatietalent gezien als nu in Sotsji.
Idyllische ligging
Als je met het vliegtuig in Adler aankomt, heb je een verbazingwekkend uitzicht. Niet alleen op de zee, waar dolfijnen hun kopjes boven water steken, maar ook op de Olympische cluster aan de kust. De stadia rijzen op tijdens je landing. Het Olympische vuur staat op een hoogte te branden. En daarachter machtige bergen, toppen overgoten met een laagje sneeuw. De vraag is meermaals gesteld: waarom Winterspelen in het warmste gebied van Rusland? De plek is een natuurlijk paradijs. En na de facelift staat Sotsji klaar voor heel wat toeristen. Natuurlijk blijft de vraag of die toeristen wel zullen komen. Sotsji mag dan een gekend vakantieoord zijn voor de Russen, Europeanen zullen al makkelijker een retourtje Turkije betalen dan een visum aanvragen om in Rusland aan het strand te gaan liggen.
Sotsji Olympisch parkHet verbaast me natuurlijk niets dat sporters klagen over de warmte. In Sotsji is de lente in volle gang. De bergtoppen zijn bedekt met sneeuw, maar aan de kust loop je met je gezicht in de zon. Als toerist kan je moeilijk klagen over een zonnig terrasje aan het water, toch? Op een terrasje aan de dijk liep ik een familie Nederlanders tegen het lijf. Je kan er ook niet naast kijken, als je een oranje jas ziet, kan je gerust Nederlands spreken. Ze waren op vakantie in Sotsji en pikten hier en daar een wedstrijd mee. Over hun hotel, centrum Sotsji, waren ze absoluut tevreden, ook al waren er nog wat werken aan de gang. En het zonnige weer wist hen zeker te bekoren. Ikzelf had mijn dubbele laag kleding, muts en sjaal gerust in Moskou kunnen laten. Alleen in de bergcluster was het naar verluidt behoorlijk koud.
Erkenning
Sotsji 2014 cheerleadersDe hele investering in de Winterspelen heeft natuurlijk een keerzijde. Het zijn de duurste ooit. Je vindt genoeg informatie over corruptie, schending van mensenrechten en milieuproblemen. Maar Rusland verdient ook een kans op erkenning. Het is een megalomaan project en tot nu toe lijkt alles vlot te gaan. De terreurdreiging is enorm. Maar de Russen lijken het goed onder controle te hebben. Ik voelde me in Rusland nergens zo veilig als nu tijdens de Spelen in Sotsji. Er zijn controles om de trein op te mogen, het Olympische park binnen te gaan en als je pech hebt, moet je aanschuiven. Maar bij mij is alles alleen maar vlot gegaan. Van controles, tot verplaatsing en hotel. Als je weet wat je van Rusland kan verwachten, besef je hoe groot de sprong voorwaarts in Sotsji nu is.
In plaats van weg te blijven uit Rusland, zou ik alle hooggeplaatsten aanraden een pint te gaan drinken met Poetin. Er is genoeg tijd voorbijgegaan in onbegrip. En elke afwijzing van een Russische poging om er weer bij te horen, zal een slag in ons gezicht worden. We sturen zelfs op een feestelijke gebeurtenis als de Winterspelen geen vertegenwoordigers! Hoe kunnen onze overheden tot een eenduidig standpunt komen?
Ik ben met veel plezier naar Sotsji gegaan en kreeg er de kans een gesprek aan te knopen met een Russisch parlementslid. Al sinds de val van de Sovjet-Unie voelen de Russen zich in de steek gelaten door het Westen. Ze hebben zulke grote inspanningen geleverd om hun land terug op de kaart te zetten. Op die avond had dit parlementslid een gesprek kunnen hebben met een vooraanstaande Belgische politicus. Maar die besloot niet op te dagen, dus had hij een gesprek met mij. Een waarin wederzijds respect gebaseerd is op begrip van een cultuur die voor velen onbegrijpbaar is.
Tekst en foto’s: Jessica Jacobs
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s