De Big Apple voor de alternatieve reiziger

New York, de stad die ’s nachts even indrukwekkend is als overdag. Sommigen voelen zich er gevangen in de drukte, anderen genieten van de oneindige mogelijkheden die de stad te bieden heeft. De hoofdgedachte achter ons zesdaagse verblijf: zo veel mogelijk genieten met een zo klein mogelijk budget. En wat een reis werd het. We overleefden een zogenaamde sneeuwstorm, keken binnen bij mensen die er echt wonen en als toetje op de taart miste ik mijn vlucht naar huis.

IMG_0159_bewerkt

Maanden voor mijn vertrek al neurie ik dag in dag uit Alicia Keys’ deuntje uit Empire State of Mind: “In New York, concrete jungles where dreams are made of, there’s nothing you can’t do… ” Tot grote ergernis van mijn partner, die thuis blijft. Het wordt een girls’ week out. Laurien en ik hebben samen Rusland overleefd, dus de VS kan er ook nog wel bij. We kennen New York allemaal zo goed uit de films en het nieuws. Toch spreekt wat we er gaan aantreffen tot te verbeelding.

Voorbereid, maar zonder plan
Ik hou niet van strakke planningen, zeker niet voor een reis, daar moet je openstaan voor nieuwe dingen en de ingeving van het moment. Maar wie zonder voorbereiding de Big Apple binnenvliegt, wordt overweldigd door de mogelijkheden op vlak van cultuur, culinaire ontdekkingen en sightseeing. Dus ga ik op zoek naar gouden tips die als roden draad dienen voor onze ontdekkingstocht. Wiens smaak beter te vertrouwen dan die van de Vlamingen die in New York wonen? Patrick van Rosendaal – de Vlaamse stadsgids in New York – zijn reisgids voor New York: BE NY, van toerist tot New Yorker, is nog vers van de pers. Leuk om New York op een alternatieve manier te ontdekken. Wie een breder budget heeft, kan de man zelf of een van zijn Belgische kompanen inhuren.

IMG_0243-BEWERKTDe andere landgenoot die New York al voor ons voorproefde is Luc Hoornaert. In Must eat New York maakt hij een selectie van zijn favoriete eetplaatsen in de stad die culinair gezien de hele wereld aanbiedt. Een verzameling van goedkope eettentjes en elegante restaurants. Van Chinees tot Russisch en de echt Amerikaanse snelle hap. Bij elk adresje hoort een speciaal gerecht, dé aanrader van Luc. Ik maak een overzichtje van de dingen die ik zeker wil uitproberen, met een beschrijving in welk deel van New York het ligt, mochten we er passeren.

Mijn aanraders? Otto’s Taco’s, vraag er naar de gorgon, die staat niet op het menu maar is overheerlijk. Een lekkere hap voor tijdens de middag vind je bij Black Seed Bagels, een warme bagel overvol beleg vult je maag wel even.  Ook Ivan Ramen Slurp Shop biedt een leuke beleving, neem gezellig plaats achter de toog en slurpen maar.

Zelfs in de winter
Mensen wonen doorgaans klein in New York, tenzij misschien de upper east siders als in de jongerenserie Gossip Girl. Na basishostels in afgelegen en minder afgelegen gebieden van Rusland overleefd te hebben, leek een hostel in New York ons niet onoverkomelijk. En dat zelfs aan de helft van de prijs via een unieke actie bij Hostelbookers. Die korting bleek achteraf niet zo uniek, maar we zijn tevreden dat we niet meer dan € 40 euro per persoon per nacht kwijt zijn. Uiteindelijk is je kamer toch maar een overnachtingsplaats en vindt het echte leven op de straten van Manhatten, Chelsea en Brooklyn plaats.

En dan blijkt het grote New York toch niet zo te verschillen van de rurale gebieden in Rusland. Al bij aankomst in de hostel blijkt dat de ongediertebestrijding best eens mag langskomen. Dat in putje winter, terwijl op de flatscreen in de inkomhal het nieuws over de grote sneeuwstorm te zien is. Die storm zal New York deze maand maart teisteren.

Niets dat na een lange vlucht zo de batterijen weer kan doen opladen dan een doodgewone avond uit in New York City. Het is nog maar 7 pm, maar volgens mijn jetlag is het al middernacht door en kan een Apple Pie Martini cocktail ervoor zorgen dat ik me net in een Hollywoodfilm waan. Want ja, die films en series in New York spelen zich toch meestal af in opnamestudio’s in LA. De How I met Your Mother-rondleiding laten we dus maar links liggen.

Echte aanraders
Het plezier dat je beleeft aan een reis staat soms recht evenredig aan de investeringen die je erin doet, maar dan in de negatieve zin. Hoe meer je eraan uitgeeft, hoe meer je ervan verwacht. Wij kiezen er bewust voor om niet de glitter en glamour van de stad op te zoeken. De kleine dingen waar we van genieten: de gratis ferrytocht van New York naar Staten Island langs het Vrijheidsbeeld, de zonsondergang aan de pier in Chelsea en Beyond Sushi groentenrolletjes.

IMG_9986Er zijn verschillende manieren om New York van bovenaf te bewonderen. Even staan we aan te schuiven om voor dertig dollar het Rockefeller center te bestijgen. We maken rechtsomkeer en beleven een prachtig zicht vanaf the New York Times Building. Op de 44ste verdieping vind je het Flanders House, de werkplaats van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in de VS. Zij promoten Vlaanderen en de Vlaamse cultuur en werken aan samenwerkingen tussen Vlaamse en Amerikaanse initiatieven. Vanaf hun kantoor heb je prachtig zicht over Manhattan tot Brooklyn, en iconen als de Chrysler Building, Empire State Building en het Vrijheidsbeeld. Een nieuwe plaats leer je pas echt kennen als je het beleeft via de mensen die er wonen.

Vast in de sneeuwstorm
IMG_9890_bewerkt_vaagDe weersomstandigheden zorgen ervoor dat de stad rustiger is, minder verkeer. Maar daardoor ook moeilijk te doorkruisen. Een weekabonnement voor de metro is zeker aan te raden, we genieten ervan de voormiddag te spenderen in het zuiden aan het Vrijheidsbeeld, de middag te lunchen in Little Italy en af te sluiten met een wandeling door het ondergesneeuwde Central Park. Allemaal verbonden met elkaar door de metro. Op een gegeven moment denken we niet meer vooruit te kunnen door de hevige wind en de ijskoude sneeuw die onze jassen en mutsen stukje per stukje verder bedekt. Maar na twee dagen stormen, smelt de sneeuw in de stralende zon en krijgen we een andere stad te zien.

Cactussen

Ik kom een week op adem bij dertig graden Celsius tussen de cactussen in Arizona. Een welkome afwisseling voor de winterse drukke stad New York. Maar mijn terugvlucht verloopt nog wel via Newark, New Jersey. Het probleem begint in Dallas, waar mijn vlucht niet vertrekt door het slechte weer – lees sneeuwstorm – in New York. Ik word overgeplaatst naar een volgende vlucht, die volzet blijkt wanneer ik in allerijl aan de gate aankom en wil inschepen.

Om een lang verhaal kort te maken, ik haal een vlucht waarmee ik in Newark aankom op het moment dat mijn vlucht naar Brussel de lucht in gaat. Wat doe je dan, als het avond is, alle winkels en kantoren gesloten zijn en je koffer ergens verloren is geraakt tussen Dallas en New York? Een kamer van meer dan honderd euro boeken waar je internet hebt om je nieuwe vlucht en financiën te regelen. En vierentwintig uur langer dan gepland genieten van de stad die nooit gaat slapen.

Tips
• Met Maestro betalen kan een probleem vormen in de hele VSA, met een VISA-kaart kan je dan weer zo goed als alles betalen. Zorg ervoor dat je limiet voldoende hoog is, in Amerikaanse ziekenhuizen helpen ze je enkel verder als je het geld ervoor hebt.

• Neem je verschillende vluchten? Leg deze vast bij dezelfde reisagent, het kost je vaak iets meer, maar als je je vlucht dan mist door vertragingen, komen ze wel tussenbeide voor extra kosten.

• New York heeft het allemaal, de glitter en glamour en de achterbuurten. Elk heeft zijn charme. Wat je ook doet, staar je niet blind op de grote trekpleisters, er is zo veel meer te ontdekken.

Tekst en foto’s: Jessica Jacobs

Een variant van deze tekst verscheen in de Reiskrant nr 196 van september 2015, het magazine van Wegwijzer.

Advertenties

2 gedachten over “De Big Apple voor de alternatieve reiziger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s